lavila.org Santa Margalida
home associació plànol del municipi serveis mapa del web


















Miquel Monjo va trobar els llibres a les golfes de casa seva

"Me'n vaig de Santa Margalida i no hi tornaré fins que sigui l'home més ric del món", li va dir el financer Joan March Ordinas a l'avi de Miquel Monjo Estelrich el 1916, quan el magnat abandonà el poble on va néixer, Santa Margalida.
La rebesàvia de Miquel Monjo, Rosa March Ordinas, va ser l'única germana que va tenir el famós multimilionari. El seu fill, l'avi de Monjo, sempre va tenir molt bona relació amb el seu oncle Joan March. Tant és així que 34 anys després que aquest hagués deixat el seu poble natal el magnat li va vendre la casa on havia viscut fins aleshores, per un preu simbòlic.
Així és com aquesta casa, una autèntica llar per a milionaris, ha passat ser propietat de Miquel Monjo i dels seus tres germans. El famós financer hi va viure d'ençà que es casà, el 1905, fins al 1916. Aquest casal de tres plantes, situat devora la plaça principal de Santa Margalida (un municipi de 3.348 habitants, al nordest de Mallorca) guarda encara molts dels mobles que va usar Joan March, entre els quals hi destaca una llibreria amb les seves inicials gravades en fusta (JM), o el primer mostrador de banca que va fer servir, preludi de la fundació de la Banca March, el 1926.
A principis de setembre d'enguany Miquel Monjo va ser protagonista, sense pensar-s'ho, d'una història molt peculiar.
Mentre ordenava coses per dins les golfes de casa seva, on avui només hi viu sa mare, va trobar una caixa amb una inscripció a sobre: "any 1895". La va obrir, i va veure que guardava els llibres de comptabilitat de l'empresa March Hermanos, propietat del pare i de l'oncle de Joan March.
La sorpresa va ser tan gran que Monjo va haver de menester un parell de dies per reaccionar. Durant un seguit de nits, Monjo va llegir una per una les pàgines dels llibres, que registren la comptabilitat de l'empresa des de 1895 fins a 1905. "No feia comptes trobar aquests llibres -explica Monjo-, perquè quan era petit vaig demanar al meu avi on eren els llibres de March, i ell em va respondre que s'havien cremat tots el 1932, mentre ell era tancat a la presó, per evitar que els trobessin els republicans".
Miquel Monjo, de 42 anys, és propietari d'un centre d'assessorament empresarial, per això està habituat al maneig de llibres de comptabilitat. Després que els ha deixat veure als historiadors, que li han confirmat que molts estan escrits pel propi Joan March, estudia quin destí donarà a aquests documents. De moment la Universitat de les Illes Balears (UIB), en vista de la vàlua històrica del descobriment li ha sol·licitat formalment que els dipositi al campus, perquè hi puguin accedir els investigadors que ho demanin. Però també hi ha altres possibilitats, com fer una casa museu en honor del financer.