lavila.org Santa Margalida
home associació plànol del municipi serveis mapa del web


Sinopsi

L'any 1932, mentre el financer mallorquí més internacional, Joan March Ordines, era tancat a una presó de la capital d'Espanya, els seus homes fidels cremaren tots els llibres i papers del propietari de la setena fortuna mundial per por que no els trobessin els republicans, que cercaven desesperadament una prova ferma per poder condemnar el magnat.
Inexplicablement, 10 llibres de comptabilitat de l'empresa familiar dels germans March (formada per l'avi, el pare i l'oncle de Joan March, i que durà de 1895 fins a 1905) no es varen cremar i, tot just començat el setembre de 2001 -més de cent anys després- els ha descobert Miquel Monjo, besnét de la germana del financer. Els llibres, que estaven guardats en una caixa aquí on va viure Joan March de 1905 a 1916, a Santa Margalida (a l'illa de Mallorca, Espanya), es conserven perfectament, i molts són escrits pel propi Joan March.
La notícia d'aquesta troballa ha causat a Mallorca una gran expectació perquè en els documents hi apareixen, per primera vegada a la història, partides destinades a pagar els suborns de les forces de seguretat de l'estat, a fi que fessin els ulls grossos i facilitessin el contraban de tabac. Els historiadors que els han vist asseguren que obligaran a revisar la història d'un dels personatges més controvertits i influents del segle XX.