lavila.org










   Aquest mes t'oferim la conferència de presentació de lavila.org realitzada el març de 1999
 
PRESENTACIÓ 1999 a càrrec de Xisco Tous (IBIT)

A finals dels anys 60, un grup de científics dels EEUU van tenir una idea genial que consistia en connectar a dos ordinadors totalment diferents entre ells, que xerraven en diferents llenguatges, que tenien sistemes operatius diferents, per poder compartir els seus recursos i la seva informació. Aquesta idea va ser la que va fer possible la creació d'Internet.
A l'any 1969, el Departament de Defensa dels EEUU es va veure en la necessitat de crear una xarxa d'ordinadors a nivell nacional que inicialment unia a un grup de científics de 4 universitats dels EEUU (UCLA, Stanford, Califòrnia i Utah). Aquesta xarxa se l'hi va donar el nom de Arpanet i els permetia fer feina plegats i compartir informació maldament estassin molt enfora els uns dels altres, això va ser l'inici d'Internet.
Inicialment, a aquesta xarxa, tenia un us totalment militar però a poc a poc es va anar estenent a les universitats i als centres d'investigació de tots els EEUU i cap al 1980 ja tenia mes de 10.000 usuaris connectats amb mes de 400 servidors que eren propietat de les universitats, del govern, del departament de defensa companyies privades o fundacions sense ànim de lucre. Així van aparèixer els noms .com, .org, .mil, .gov, .net o .edu que eren les terminacions de les adreces d'Internet dels ordinadors que feien de servidors.
En aquest moment encara no es podia navegar per la xarxa i per poder utilitzar-la s'havien de fer servir programes molt complicats i difícils de manejar però els científics ja es varen donar compte de lo útil que podia arribar a ser aquesta xarxa, i un grup de gent es va posar a fer feina en un llenguatge que permetés la publicació, d'una manera Estàndard, de documents a la xarxa. I així, al 1991 va aparèixer la primera versió del llenguatge HTML. Aquest Estàndard permetia la publicació de documents de text i establir una sèrie d'enllaços entre els documents que permetien als usuaris anar pegant bots d'un document a l'altre fora donar-sen compte de on estaven situats físicament. D'aquesta manera podien anar consultant informació situada en ordinadors diferents d'una manera totalment transparent pels usuaris.
A l'any 1992 ja apareix el primer navegador d'internet. Era un programa que permetia visualitzar els documents escrits amb el llenguatge HTML. Aquest programa era encara molt mal de manegar i només admetia comandes en mode text però ja era molt utilitzat entre els acadèmics i investigadors.
A l'any 1993 apareix la primera versió del Mossaic que va ser el primer navegador gràfic de la història. Aquest navegador ja era molt més fàcil de manejar que l'anterior perquè la seva interfície gràfica era molt més intuïtiva i fàcil de manejar. Les empreses d'informàtica, que produïen software, van veure que Internet tenia un potencial molt gran i se van posar a fer feina per treure programes per navegar que de cada vegada eran més ràpids i oferien possibilitats noves i al 94 apareix el primer navegador Netscape que juntament amb l'Explorer de Microsoft son els navegadors mes estesos arreu del mon. En aquest punt, Internet, ja era present a la majoria d'Universitats, sobretot als EEUU i ja començava a entrar a les cases particulars.
Avui en dia tothom ja ha sentit a xerrar d'Internet i el seu us es de cada dia mes freqüent entre la societat en general. El nombre aproximat de servidors es de devers 46.000 escampats per 125 països i el nombre d'usuaris també ha crescut espectacularment, a Europa hi ha 38 milions d'internautes que suposen un 10% de la població i a les Illes Balears, segons una dada apareguda al Diari de Mallorca, n'hi ha 150.000, un 20% de la població. Aquest boom d'Internet no ha fet mes que començar i els factors que ho han fet possible han estat, en la meva opinió:
Per una part l'aparició de xarxes de comunicació específiques per la transmissió de dades com per exemple Infovia o Retenet, que permeten als usuaris accedir a la xarxa a un cost bastant reduït i independent del lloc des de on es fa la cridada. Abans de l'aparició d'aquestes xarxes, la gent que tenia un servidor d'accés a Internet al seu mateix poble o ciutat tenia les cridades mes barates que un altre que el tenia a una ciutat que no era la seva ja que les cridades passaven de ser locals a provincials o inter-provincials.
Per altra banda, també hi ha la facilitat d'us d'Internet que de cada dia es mes fàcil de manejar i també més atractiva ja que de cada vegada hi trobam mes objectes vistosos com imatges, vídeos o sons.
I per una altra banda tenim també la reducció dels costos de la tecnologia, els ordinadors avui en dia ja no valen lo que valien fa 8 o 9 anys i molta gent ja en té un a casa seva, encara que només sigui per dedicar-lo a l'oci i al temps lliure. Així i tot encara per a molta gent la barrera per entrar a les noves tecnologies està en el preu de l'ordinador però canviarà amb l'arribada dels WebTV, que ja n'hi comença a haver, i que permetran accedir a Internet a traves de la TV i navegar amb el "mando" a distancia. S'espera que quan l'implantació dels WEB TV estigui a l'abast de tothom Internet estarà en condicions d'arribar a pràcticament el 100% de la població.
Una vegada hem vist com Internet ha arribat a ser lo que es anem a veure que es realment Internet. Si ens feim la pregunta de Que es Internet? La podem contestar de moltes maneres. Depèn de a qui la facem.
Si ho demanam a un Informatic que ens respon des de un punt de vista tècnic ens dirà que Internet es la xarxa de xarxes. Una xarxa d'ordinadors a nivell mundial que uneix a mils de xarxes i a milions d'ordinadors.
En canvi si ho demanam a un empresari ens pot dir que Internet es un mercat, un mercat potencial, només a Europa, de 38 milions d'usuaris. Es un mostrador que es pot crear amb una inversió mínima i que pot fer arribar els productes de l'empresa a tot el mon en pocs segons.
Però també ens pot dir que es una eina per agilitzar els processos de gestió de l'empresa per exemple per enviar la informació que ara està enviant per fax la pot enviar per correu electrònic duna manera molt més ràpida i senzilla. A més, també pot enviar continguts impossibles d'enviar per Fax com per exemple imatges en color o arxius binaris de programes o de BBDD. I ha molta gent que empra Internet per divertir-se, per passar el temps. L'empren per comunicar-se amb altre gent que l'hi agraden els mateixos temes, s'intercanvien jocs o escolten música. Jo crec que aquesta és la utilitat que té més èxit avui en dia des de que Internet ha entrat a les cases particulars.

Xisco Tous
Fundacio IBIT
Tlf 971 177 270
Fax 971 177 279
http://www.caib.es/ibit
mail:xisco@ibit.org