lavila.org Santa Margalida
home associació plànol del municipi serveis mapa del web
Educació    
SOLIDARITAT AL I.E.S. STA. MARGALIDA
CURS: 2000/01


L'Institut es vol solidaritzar amb els pobles que han patit terribles fets que han marcat la seva història recent (guerres, terratrèmols,...). És per això que durant aquests dies volem apropar-nos a la seva realitat. Centreamèrica o l'Índia són exemples ben palesos. Ens agradaria trobar-nos més propers i manifestar la nostra solidaritat i per això necessitam la vostra col·laboració. Veureu a l'entrada del centre una exposició que us ensenyarà l'aportació del centre al projecte GUATEMALA, que vàrem dur a terme l'any passat; també les idees de professors i alumnes interessats; i aprofitarem per demanar-vos ajuda material per donar suport a EL SALVADOR i a l'ÍNDIA (es podran comprar diversos objectes per tal de destinar els doblers a aquests països).

Pots enviarnos la teva consulta per e-mail: ies@lavila.org

I.E.S. STA. MARGALIDA AMB GUATEMALA: gràcies a la col·laboració de tots vosaltres durant el curs passat, aquest centre va recollir 687.000 pessetes, fruit d'activitats diverses ( sorteig panera de Nadal, venda de camisetes, donatius del professorat, d'alumnes,...). Es va comptar amb el suport d'Artà Solidari i amb la col·laboració de la professora Aina Llull, que era destinada en aquest centre, i que, a més de tramitar totes les gestions d'inici dels projectes, va viatjar a Guatemala durant el mes de juliol. Gràcies de tot cor a tots.
Els dos projectes consistiren en:

Projecte 1: equipament, dotació de medicines i posada en marxa d'una unitat maternal al caseriu de Chiquila. Es beneficiaran uns 18.000 habitants de 31 comunitats de l'ètnia Quiché. S'intenta aconseguir una disminució de les diferents malalties i de l'índex de mortalitat, facilitant a l'indígena l'accés a la zona i als serveis de salut.

Projecte 2: reforma i millora d'uns rentadors públics al caseriu de Zamabaj. La construcció d'un mur al voltant dels rentadors evitarà que l'aigua de pluja recollida produeixi terrenys fangosos que ocasionin fongs als peus, malaltia de difícil curació, a més la idea de fer un escaló envoltant el rentador ajudarà el treball de les dones de poca estatura, i una canonada donarà sortida a les aigües residuals.


PROJECTE DE COL·LABORACIÓ AMB L'ENSENYAMENT:
a l'exposició veureu un recull de fotografies que formen part de la iniciativa duita a terme per part de la O.N.G. Ensenyants Solidaris. S'intenten crear mitjans per a la formació dels mestres. L'educació ha patit degut als més de trenta anys de guerra i als pocs recursos econòmics. Al país trobam tres sistemes: sistema educatiu públic (molt deficient pel poc suport i la poca potenciació de la llengua autòctona, el Quiché); sistema "pronade" (suport dels comitès dels pobles i de les ONGs, amb bona organització, bilingüisme i paper fonamental dels mestres); i sistema Alfa (exemple Zamabaj, aportacions de la comunitat ja que el govern només atorga permisos a gent alfabetitzada per fer de mestres, però a la llarga vol que desapareixi.

Ens agradaria que a partir d'aquesta informació féssiu arribar als alumnes la conscienciació clara de la realitat a Centreamèrica, que a més podran veure a l'exposició i al vídeo que passareu. Hi ha d'haver una implicació per aconseguir la col·laboració de tots perquè s'han de remarcar dos fets importants: per una banda, el fet de poder realitzar alguna cosa per a millorar la situació de països amb una història i present diferents del nostre fa que l'intercanvi i l'enriquiment sigui mutu i recíproc; per altra banda, la paraula, millor dit, l'acció de la SOLIDARITAT (tant en boca dels mitjans de comunicació avui dia) no es manifesta tan sols en una acció concreta realitzada en un moment donat, sinó que és una opció i actitud de quotidianeïtat que implica la plena consciència i aprofitament de les oportunitats que afortunadament ens presenta la vida, just per la casualitat del lloc on hem nascut i vivim, en tots els sentits, és a dir, en l'àmbit de la salut, les comoditats a l'abast, les activitats d'oci,... i com no, l'EDUCACIÓ (desaprofitada per molts dels joves), així com en general situacions i circumstàncies que no es valoren baix la qualitat i possibilitat de recursos amb els quals comptam en comparació a altres països.