lavila.org Santa Margalida
home associació plànol del municipi serveis mapa del web


I.E.S. STA. MARGALIDA AMB GUATEMALA
Gràcies a la col·laboració de tots vosaltres, s'han pogut dur a terme dos projectes de cooperació pel desenvolupament d'alguna de les zones més necessitades de Guatemala.
El curs passat aquest centre, juntament amb Artà Solidari realitzaren algunes activitats solidàries com: el sorteig d'una panera de Nadal, venda de camisetes, donatius del professorat i alumnes,... per tal de recollir ajudes i realitzar els projectes proposats. Els resultat fou satisfactori, ja que es varen recollir 687.000 pessetes.
Per altra banda, voldríem agrair la col·laboració de la professora Aina Llull, ja que va tramitar totes les gestions per a posar en marxa els projectes al lloc necessitat, viatjant a Guatemala durant el mes de juliol.Projecte 1:
El nostre Institut ha col·laborat amb l'equipament, la dotació de medicines i posada en marxa d'una unitat maternal al caseriu de Chiquila. (Veure Plànol).
Els beneficiaris seran uns 18.000 habitants distribuïts en 31 comunitats de l'ètnia maia Quiché.
Els resultats esperats consisteixen en: aconseguir una disminució de les diferents malalties i de l'índex de mortalitat en els grups d'atenció, com a resultat de facilitar l'accés a la pròpia zona; i a més facilitar l'accés de l'indígena als serveis de salut, resultat de la supressió dels obstacles idiomàtics, econòmics i racials.

Projecte 2:
Reforma i millora d'uns rentadors públics al caseriu de Zamabaj.
El projecte desenvolupat pel I.E.S. Sta. Margalida consisteix a fer un mur que envolti els rentadors i així evitar que la terra dels costats, que davalla quan plou, no caigui i es barregi amb l'aigua que cau de la teulada, això ocasiona un terreny fangós a on les dones posen els peus per rentar. D'aquesta manera es soluciona el problema de fongs als peus, malaltia de la qual pateixen les dones perquè no disposen de sabates, a més de tenir escassos recursos sanitaris per a la seva curació.
Igualment es va pensar fer un escaló tot just al voltant del rentador i d'aquesta manera afavorir que les dones, que allà solen ésser baixes, arribin millor i puguin fer millor la feina. La instal·lació d'una canonada per donar sortida a les aigües completarà el nostre projecte.

PROJECTE DE COL·LABORACIÓ AMB L'ENSENYAMENT A GUATEMALA
Com a conseqüència de la guerra (ha durat més de trenta anys) i dels baixos recursos econòmics que posseeix Guatemala, així com tots els països de Centreamèrica, hi ha un baix nivell del sistema educatiu i de formació per part dels mestres. Per aquest motiu, des de la O.N.G. Ensenyants Solidaris, es té la iniciativa de crear els mitjans per tal que els mestres d'aquí puguin realitzar seminaris de formació als mestres de Guatemala amb escasses possibilitats i recursos.
Aquest recull de fotografies il·lustren una part del que es va realitzar durant l'estiu de 2000 a un projecte de formació.